Exposition of Nature of Slovak Karst and Surrounding Areas

vozik ztp  A tárlat mozgáskorlátozottak számára is elérhető

A természeti tárlat létrehozását régiónkban az itt elterülő Szlovák-karszt Nemzeti Park egyedi és sokszínű természete alapozta meg. E tárlat 1981-ben nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt. A tárlat kisebbújításokon ment keresztül, de a mai napig eredeti formájában látogatható.

A tárlatvezetés a történelmi épület bejáratánál kezdődik, ahol a hosszú folyosón ásványtani és petrográfi ai minták vannak kiállítva a világ különféle pontjairól.

A Szlovák-karszt növény- és állatvilága nagyszabású vitrinekben a biotópok szerint van bemutatva az épület helyiségeiben. Ezen a részen a vitrinek hangfelvételekkel is rendelkeznek, így a tárlatvezetés során a látogatók nem csak megnézhetik, de meghallgathatják az egyes állatok (főleg madarak) eredeti hangjait is. A növény- és állatvilágon kívül a helyiségek másik részén aSzlovák-érchegység és a Szlovák-karszt bonyolult geológiai felépítése és jellegzetes ásványai vannak bemutatva.

A Szlovák-karszt, Közép-Európa egyik legnagyobb fennsík típusú karsztterülete. Jellegzetes magas fennsíkjaival, mély völgyeivel, számtalan földalatti és felszíni karsztformáival és sokszínű állat- és növény világával. A pannonicum fl óratartomány előfordulása a legjellegzetesebb e terület növényvilágára.

E különleges értékű természeti környezet 1973. augusztus 31-től védett tájvédelmi terület. 2002 – ben a Szlovák-karszt,34 611 hektár nagyságú területével nemzeti parkká lett avatva. Területén szigorúbb védőrendszer érvényesül 10 természeti rezervátumban, 6 természeti műemlékben és 17 nemzeti természeti műemlékben.

A Szlovák-karszt Nemzeti Park látogatható barlangjai közé tartoznak: Domica-barlang, Gombaszögi-barlang, Jászói-barlang, Krasznahorkai-barlang és a Ochtinai-aragonitbarlang. A nemzeti park számtalan felszín alatti karsztformával is rendelkezik, melyek nem látogathatóak például: Ardói-barlang, Dernői-barlang, Berzétei-barlang, Szilicei-jégverem és mások. A Szlovák-karszt együtt a magyarországi Aggteleki-karszttal egy karsztterületet alkot, melyet az országhatár választ el egymástól. Együtt e karsztterület barlangjai és szakadékjai1995-től az UNESCO Világ természeti és kulturális örökségének listáján szerepelnek.

E terület sajátosságai változatos életkörülményeket teremtettek az itteni állat- és növényvilág kialakulásához. Főképp a sztyeppék, erdősztyeppék és a hegyi állatvilág jellemző erre a tájra. A Szlovák-karszt a mély barlangok és szurdokok hazája, melyekben otthonra talált az itt élő 24 különböző denevérfaj. Itt telel a legnagyobb denevér kolónia is, mely több mint 55 000 egyedből áll. Számos madárfaj fészkel az itteni erdőkben, mint pl.: vörös vércse, szirti sas, parlagi sas, uhu, búbos banka, sárgarigó és mások. Sokuk preparátum formájában bővítik e tárlatot. Az itt honos emlősök közül a látogatók megfi gyelhetik a hiúzt, vaddisznót, barna medvét, szarvasokat és másokat. A Szlovák-karszt sokszínű növényvilága közül a legérdekesebbek közé tartoznak a tavaszi hérics, leánykökörcsin és a nőszirom. A magasabb területeken a magashegyi növények élnek, mint pl.: astraalpínska. A Szlovák-karszt és környéke természet i tárlat fő célja, hogy bővítsük látogatóink általános képzetséget,illetve erősítsük a természet iránti pozitív hozzáállást.

 

Nyitvatartás és belépő:

Šafárik utca 43, 048 01 Rozsnyó

Telefonszám: +421 58 734 40 98

Kedd - Szombat

9:00 - 12:00 13:00 - 17:00

Belépő:

Felnőttek - 2 €

Diákok, tanulók, nyugdíjasok, fogyatékkal élők, háborús veteránok, a Kňazovice-érem birtokosai, a gyémánt vagy arany Jánský-emléktábla birtokosai* - 1 € 

A ZMS tagmúzeumok alkalmazottai - 0 €

KÉPGALÉRIA

KSK logo PANTONE SVK horSme partner TI web fond na podporu umenia

 

LOGO

logo tg new

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok