Sentinel Élményközpont

A bányászati és ásványtani múzeum céljaira létrehozott épületet 1902-ben Müller Sándor bányamérnök tervei alapján építették. Az építkezést Andrássy Franciska és Dénes pénzadománnyal támogatta, az építési területet Rozsnyó városa biztosította. Az első állandó táraltot 1912-ben nyitották meg a nagyközönség számára. Az épület 1920-ig múzeumi célokat szolgált, majd az 1920 és 1938 közötti időszakban katonai szállásként, tanonciskolaként, könyvtárként és csendőrállomásként működött. A háború után az első tárlatot 1956-ban hozták létre. 1967-ben nyílt meg a bányászati és kohászati szaktárlat, mely 1995-ben Gömör bányászata és kohászata – tárlat néven újult meg. A történelmi épület rossz műszaki állapota jelentős fölújítást igényelt. Emellett hiányzott a nagyméretű tárgyak kiállítási lehetősége.

A SENTINEL Élményközpont nevű tervezet 2015 júliusa és 2016 májusa között valósult meg. A tervezet eredménye az új galériával megépített mellékszárny is, ahol igazi műszaki különlegességeket sikerült elhelyezni, mint a ŠkodaSentinel gőzüzemű tehergépkocsit (1925) és a világ harmadik legöregebb gőzüzemű úthengerét (1883). A felújított térben berendezett új bányászati-kohászati tárlat több tematikus egységből áll. A kiállítás vezérmotívuma a gömöri régióra kiterjedő bányászat, annak történelme és fejlődése. A tárlat bemutatja a gömöri régió ásványtani keresztmetszetét – az ásványi nyersanyagok gazdagságát, változatosságát Gömörben. Időrendbe sorolja és bemutatja az ásványok, ércek bányászatát, kitermelését és feldolgozását az őskortól egészen napjainkig – az elsődleges bányai munkaeszközök, szállítóeszközök, valamint mérő- és világítóberendezések szemléltetésével.

Az egyik kiállítóterem meghatározó eleme a terem sarkában álló horpamező nagyfelületű fényképe, mely előtt egy érces tellérkibúvás háromdimenziós makettje látható. Különös fi gyelmet kapott a tárlatban a Metrecia középkori táblakép műszaki másolata (az eredeti táblakép 1513-ból származik), mely a korabeli bányászatot és kohászatot ábrázolja. Nem hiányzik a bányászélet és bábyászhagyomány be- mutatása sem. Teret kaptak az öntvénytermékek remekei is. A tárlat részét képezik az interaktív háromdimenziós kiál- lítási makettek, melyek a korszerű múzeumi irányleveket követik. Ilyen például a szállítókas, melybe be is léhetünk. A kültéren kipróbálható a bányavasút, megnézhető a bá- nyamozdonyok és -rakodók gyűjteménye. A mellékszár- nyban igénybe vehető az oktató-nevelő célokra, valamint alkotóműhelyekre kialakított új interaktív helyiség.

Geológiai tanösvény

A Nyugati-Kárpátok geológiailag legérdekesebb területe a Gömör-Szepesi-érchegység. E terület ásványi nyersanyag gazdagsága megalapozta a bányászat és kohászat fejlődését itt. A geológiai tanösvény egy kültéri geológiai tanteremet alkot, amely két részre van osztva. Az egyik részében geológiai térképek, geológiai metszetek és egy nagyméretű ásvány mintákat tartalmazó állvány található. A tanösvény másik részében pedig interaktív elemek vannak, ahol a látogatók kipróbálhatják a kőfejtést, egy homokozóban kövületeket kereshetnek és megtapasztalhatják az aranymosás érdekességeit.

Gömöri öntödék

A Gömör bányászata és kohászata ipari tárlat kültéri része a gömöri öntödék öntvénytermékeit mutatja be. Az öntöde a vasgyártóipar olyan ágazata, ahol a vasat öntvény formájában agyag és homok öntőformák segítségével készítik. A vasgyártmányt ugyanis így olcsóbban és könnyebben tudták elkészíteni, mint a hosszadalmas kovácsolással. Az első nagyolvasztók katonai szükségletek miatt jöttek létre, melyekben ágyúgolyókat öntöttek. A háború után a nagyolvasztókban használati tárgyakat készítettek (serpenyőket, fazekakat, fedőket, lábasokat, mozsarakat...) de különböző bányászati gépek alkatrészeit is. A legismertebb öntödék közé Gömörön gróf Andrássy György dernői vasgyárát, a hizsnyóvízi vasgyárat, illetve a kuntaplocai öntödét soroljuk. A tervezet fő célja, hogy a látogató a megszerzett információk mellett igazi élményekkel távozzon a múzeumból. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Nyitvatartás és belépő:

Gömör bányászata és kohászata ipari tárlat + A gőzgép kora + Bánya munkahelye

Kedd - Szombat

9:00 - 12:00 13:00 - 17:00

Belépő:

Felnőttek - 5 €

Diákok, tanulók, nyugdíjasok, fogyatékkal élők, háborús veteránok, a Kňazovice-érem birtokosai, a gyémánt vagy arany Jánský-emléktábla birtokosai* - 2,50 € 

A ZMS tagmúzeumok alkalmazottai - 0 €

Az egész terület

Felnőttek - 7 €

Diákok, tanulók, nyugdíjasok, fogyatékkal élők, háborús veteránok, a Kňazovice-érem birtokosai, a gyémánt vagy arany Jánský-emléktábla birtokosai* - 3,50 € 

A ZMS tagmúzeumok alkalmazottai - 0 €

tzk

FOTOGALÉRIA

 

KSK logo PANTONE SVK horSme partner TI web fond na podporu umenia

 

LOGO

logo tg new

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok